Vakantieinfo.com
             Griekse eiland Kos

Vakantie Kos | Kaart Griekenland | Kaart Kreta | Reistips voor uw vakantie | Reisadvies |                                                                          Home  

    Griekenland

        Athene

  Kreta

  Weer Kos

 Kaart Kos

1n0o
  

                   Vakantie Kos
          fietsen in de zon bij:  Kos Stad, 
            Tigaki, Marmari en Kardamena

Het kleine Griekse eiland Kos maakt deel uit van de Dodecanesos, een eilandengroep in de EgeÔsche Zee.
De grootte van het eiland is ongeveer 40 km bij 8 km.
Kos ligt slechts enkele kilometers verwijderd van het Turkse vasteland, waarmee men meerdere boot-verbindingen onderhoudt. 
Door de kleinschaligheid van het eiland is een vakantie op Kos uitermate geschikt als kennismaking met de Griekse eialnden.

Het toerisme is veruit de belangrijkste inkomstenbron voor de eilandbewoners. In de zomermaanden kan het aantal mensen die hun vakantie doorbrengen op Kos, gemakkelijk oplopen tot wel 65.000 toeristen. Het toeristische en culturele centrum is de hoofdstad, die dezelfde naam draagt als het eiland. 

 
Naast de prachtige zandstranden, is Kos ook het eiland van Hippocrates. Deze grondlegger van de geneeskunde is ca. 460 v. Chr op Kos geboren.
Er zijn dan ook enkele gedenktekens te vinden ter ere van deze arts. De "plataan van Hippocrates", is een bekende toeristenattractie en is vlak bij de haven van Kos Stad te vinden. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het beroemde Asklepieion, vlakbij het dorpje Platini. Het is een heilgdom gewijd aan Asclepius, de Griekse god van de geneeskunde.

Een ander toeristisch hoogtepunt van Kos Stad is de prachtige 14e eeuwse burcht, gebouwd door de Johannieters. Ook een bezoek aan de oude Romeinse Agora is de moeite waard. Verder zijn er nog veel fraaie moskeeŽn en minaretten te vinden uit de tijd van de Turkse overheersing.

De mooie zandstranden in de directe omgeving van Kos Stad zorgen ervoor dat veel toeristen hun hotel of appartement in de omgeving van de hoofdstad 
boeken.Tijdens het hoogseizoen (juli en augustus),
kan het soms moeilijk zijn om nog een hotel of vlucht te vinden. Op tijd uw vakantie reserveren is dan ook aan te raden. Maar u kunt natuurlijk altijd proberen een goedkope last minute vlucht met appartement of een andere aanbieding te boeken.
Mochten de accomodaties vol zitten dan kunt u altijd nog proberen uit te wijken naar een ander deel van Kos, of naar een rustiger buureiland.

Uitstekende vakantie mogelijkheden buiten de hoofdstad zijn ondermeer te vinden in: Kardamena aan de zuidkust, en Tigaki, Mastihari, Marmari aan de noordkust. In de omgeving van het voormalige vissersdorpje Kardamena vindt u bijna 10 km zandstrand met uitstekende faciliteiten. 
De stranden bij Kardamena zijn zeer vlak en daarom ook voor kinderen bij uitstek geschikt.
De vakantieparadijzen Tigaki en Marmari zijn door de kindvriendelijke stranden zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Ook rond Mastichari vindt u mooie stranden. Vanuit de haven van dit kleine badplaatsje kunt u boottripjes maken naar de eilanden Kalymnos en Plati. In de buurt van deze vakantieoorden vindt u veel  hotels, winkeltjes, vakantieparken, restaurants en Griekse taverna`s.

Het noorden van het eiland en ook de omgeving van Kos-Stad is uitermate vlak. Het is dan ook het Griekse fietseiland bij uitstek. Er zijn zelfs enkele fietspaden aangelegd. Als u van plan bent om fietstochten te gaan maken, kunt u kiezen uit een groot aantal fietsenverhuurders. Let wel even op de kwaliteit van met name de banden.

In het binnenland van Kos vindt u het Dikeosgebergte
met een hoogte van maximaal 846 meter. Aan de rand er van liggen een aantal aantrekkelijke berg- dorpen. Met name Pili, Zia, Evangelistria, Lagoudi en het verlaten dorp Paleo Pyli verdienen een bezoek. 

Vlakbij het vliegveld op ongeveer 25 kilometer van Kos stad ligt het authentieke dorp Antimachia. De inwoners leven nog gedeeltelijk van de landbouw.
Hier vindt u nog traditionele taverna`s en winkeltjes.
Bezienswaardigheden zijn de enige nog in werking zijnde windmolen van het eiland en de burcht van Antimachia, een mooie vesting met enorme muren.
 
Helemaal in het westen van Kos ligt het schiereiland Kefalos. Hier vindt u de mooiste stranden van het eiland, zoals bijvoorbeeld het bekende en drukke Paradise Beach. Ook het verderop gelegen 2 km lange strand van het dorp Kamari is erg aantrekkelijk.
Kefalos Stad ligt op een plateau en heeft nog iets behouden van het traditionele Griekse dorpsleven.
Iets ten noorden van Kefalos Stad ligt het vissers- dorpje Limnionas. In de haven van dit dorpje vindt u een aantal voortreffelijke visrestaurants, die ook graag door de Grieken zelf bezocht worden.

Bijzondere aandacht tijdens uw vakantie op Kos verdienen toch wel de volgende hoogtepunten en dagtochten:

*Asklepieion ligt ongeveer 4 km buiten Kos-Stad. 
Het Asklepieion ligt op terrassen hoog boven de hoofdstad. Van hieruit heeft u een formidabel uitzicht
over de omringende eilanden en het Turkse vasteland. Het is een van de belangrijkste Asclepius-
heiligdommen in Griekenland.


*Paleo Pyli een verlaten dorp aan de rand van het Dikeosgebergte met overblijfselen van een Byzantijnse burcht. Vanuit de vesting heeft u een prachtig uitzicht over het eiland. Ook geschikt als startpunt voor een wandeling in de bergen. 

*Nisyros een bezoek aan het vulkaaneiland Nisyros ten zuiden van Kos wordt als dagtocht aangeboden.
De boottocht duurt bijna een uur. De belangrijkste bezienswaardigheid is de krater van de niet meer actieve vulkaan.

*Leros een bezoek aan het rustige eiland Leros.
Met de draagvleugelboot (Flying Dolphins) vanaf Kos in twee uur naar dit mooie eiland.

*Kalymnos het eiland van de sponsduikers bestaat voor een groot gedeelte uit rotsen. Het eiland is dan ook erg in trek bij klimmers. Meerdere malen per dag zijn er verbindingen per ferry vanuit Mastichari en Kos-Stad naar Pothia, de hoofdstad van Kalymnos en bekend om zijn pastelkleurige huizen. De tocht per ferry duurt ongeveer 45 minuten vanaf Mastichari.

*Patmos beroemd om zijn Johannes-klooster. De bijbelse profeet Johannes zou op Patmos zijn Openbaringen hebben ontvangen in een grot.

*Bodrum Turkije reisbureau`s op Kos bieden uitstapjes aan naar het Turkse vasteland. Een bezoek aan het vlakbij Kos gelegen Bodrum is zeker de moeite waard. Bezoek vooral ook de kleurrijke bazaar.      

      

  

        
              
   
                

  

                          

                
    Tigaki Beach Kos
                 Tigaki beach    Paradise Beach - Kos
                Paradise beach

  

    Vakantie op Kos
                 Grieks blauw

     Kos-Stad - Vakantie
                      Kos Stad


 

         Click for Kos, Greece Forecast
             Het  weerop Kos

 

            meer links met informatie over toerisme -  reizen - hotels  en vakantie op Kos vindt u hieronder:

                 Griekse Nat. Toeristen Org. | Greek Ferries | Bus diensten Kos | Vliegveld Kos |