Vakantieinfo
      
        
                Kreta

      
  Griekenland | Bezienswaardigheden | Chania | Bezienswaardigheden Chania |  Weer Kreta
  Kaart Kreta  | Minoische Paleizen op KretaBezienswaardigheden Zuidkust |
  

              
               Vakantie Kreta
        
genieten van de zon in o.a: 
         Chania, Chersonissos en Vai
 
     

Kreta (Kriti) is een van de bekendste Griekse eilanden. Het heeft veel variatie te bieden aan de zon, zee en cultuur zoekende toeristen. Het is tevens de bakermat van de Europese cultuur. Zelfs de doorgewinterde Griekenlandganger, die uitgekeken is op de kleinere eilanden, vindt op dit boeiende eiland ongetwijfeld iets van zijn gading. De historische opgraving Knossos, een voettocht door de Samariakloof, het oude Venetiaanse centrum van het stadje Chania op west Kreta en de palmbomen op het strand van Vai, zijn slecht enkele van de hoogtepunten die Kreta tot een interessante vakantiebestemming maken.

  
Vlieg voordeling met ArkeFly naar Heraklion

De oppervlakte van Kreta bedraagt ongeveer 8300 vierkante km. Het is dan ook het grootste eiland van Griekenland en een van de grotere eilanden in de Middellandse Zee. De lengte van het eiland is ongeveer 265 km en de breedte varieert van 12 km  tot maximaal 60 km. 

Naast de schilderachtige havenplaatsjes is Kreta vooral bekend om het ruige, bergachtige binnenland. 
De hoogste berg van Kreta, de Psiloritis (2456 m),
bevindt
zich in het centraal gelegen Ida-gebergte.
Door
de westelijk gelegen bergketen Lefka Ori loopt
de beroemde Samariakloof. In het oosten van Kreta ligt de Lassithi hoogvlakte. Op dit plateau staan duizenden windmolens te draaien ten behoeve van
de boeren in dit gebied. Ook de grot van Zeus is te vinden in het Lassithi-gebergte.

             
Vlucht + Verblijf op Kreta

De inwoners van de Kretenzer bergdorpjes hebben de naam wat stugger te zijn dan de gemiddelde Griek. Mijn ervaring is dat, wanneer het ijs eenmaal gebroken is, de bewoners bijzonder gastvrij en vriendelijk zijn. Wel is het zo dat de inwoners trots zijn op hun eiland. Ze voelen zich 100% Grieks, maar bovenal Kretenzer!

   Kretenzer landbouwer op ezel
                                       authentiek Kreta

De meeste stranden en hotels liggen aan Kreta`s noordkust. Bijna alle touroperators bieden vakantie- reizen aan naar dit gebied. En dus vindt u daar ook
de meeste toeristen. Tijdens het hoogseizoen (juli-augustus) kan het met name aan de noordoost kust overvol zijn. Het kan soms moeilijk zijn om in die vakantie periode nog een hotel, appartement of vlucht naar Kreta te boeken. Dit geldt voor zowel oost- als west Kreta (met name in Hersonisos en
Malia zitten de hotels snel vol). U kunt natuurlijk
altijd proberen of er nog goedkope last minutes of andere aanbiedingen beschikbaar zijn tijdens deze drukke periode. 

Bekende badplaatsen in het noord-oosten zijn Sitia, Aghios Nikolaos (met zijn prachtige Mirabello baai), Malia, Chersonissos, Kokkini Chani, Gouves, Sissi
en Vai (met palmenstrand). Ten westen van de hoofdstad Heraklion liggen ondermeer de badplaatsjes: Bali, Agia Pelagia, Amoudara, Platanes, Georgioupolis, Souda, Platanias en de stranden van de oude vissersplaatsjes Rethymnon en Chania. De beste stranden vindt u bij Malia, Rethymnon en het iets rustigere badplaatsje Sitia.

Doordat de zuidkust van Kreta veel steiler is vindt u hier maar enkele zandstranden. De beste liggen bij Agia Galini (één van de mooiste vissersplaatsjes van Zuid-Kreta), Ierapetra, Paleochora, en Matala (bekend om zijn oude grotwoningen en hippies).
Enkele vissersdorpjes aan de kust van zuid Kreta zijn eigenlijk alleen te bereiken te voet of per boot zoals Loutro en Agia Roumeli (het eindpunt van de mooie Samariakloof). Vanuit Agia Roumeli kunt u de boot nemen naar Chora Sfakia en Palaiochora.
Als u het zuiden van het eiland gaat bezoeken dient
u er wel rekening mee te houden dat de temperatuur er vaak enkele graden hoger ligt dan het relatief `gematigde` klimaat in het noorden van Kreta.

               
Reis- en wandelgidsen Kreta

         
    
 
     


 
                               Knossos- Fresco gevonden in het Minoische Knossos op Kreta
                                 afbeelding uit Knossos         
                      
U kunt Kreta, net als de rest van Griekenland, eigenlijk beschouwen als een groot openlucht museum. Het is bij uitstek geschikt voor het maken van uitstapjes en excursies. Een overzicht van de vele trekpleisters op het Griekse eiland vindt u op de pagina: bezienswaardigheden Kreta. Bijzondere aandacht tijdens uw vakantie op Kreta verdienen toch wel de volgende hoogtepunten:

* Het beroemde gereconstrueerde Minoïsche paleis van Knossos. U waant zich 3500 jaar terug in de tijd (het paleis ligt vijf kilometer ten zuiden van Heraklion).
* De Samariakloof Voor de wandelliefhebbers is er een wandeltocht van 14 kilometer door de bekendste kloof van Kreta.
* Het eveneens Minoïsche paleis van Festos
ligt op de Messara-vlakte en biedt een prachtig uitzicht op de zee en de bergen.
* Het schiereiland Spinalonga is een voormalig verbanningsoord voor leprapatienten. Met de boot te bereiken vanuit Elounda, Plaka en Agios Nikolaos.
* De Lassithi Hoogvlakte met zijn duizenden windmolens, het nog authentieke boerenleven en de geboortegrot van Zeus bij het dorpje Psychro.
* Het oude centrum van Rethymnon met huizen uit de Turkse tijd en een prachtige oude Venetiaanse haven met talloze visrestaurants.
* Chania met zijn romantische pleinen, gezellige markten en kleine straatjes in het oude centrum die nog overgebleven zijn van de Turkse en Venetiaanse overheersing.


   Een van de vele taverna-terrasen op Kreta
                        een van de vele Kretenzer taverna's
                        meer links met Informatie over toerisme -  reizen - hotels  en vakantie op Kreta vindt u hieronder:
                Busdienst Kreta | Vliegveld Heraklion | Info over Kreta |      
            
All Greek Ferries |  Grieks verkeersbureau |