Vakantieinfo              
 
               Antwerpen 

      Home | Hotels | Reizen | Lastminutes | Stedentrips | Barcelona | Florence | Lucca | Napels | Venetie | Praag | Bangkok | Sitemap
  Kaart Antwerpen        Foto's           Reisverhaal                Hotels           Trein
     Museum  aan de Stroom
 

       Stedentrip Antwerpen
 Rubens, Grote Markt, Schelde, eten & drinken
               en tips voor een Dagje Uit

De Vlaamse haven, diamant- en bovenal uitgaans-stad Anwerpen, is een uitstekende bestemming voor een korte stedentrip. Vlak naast de deur kun je er met de Nederlandse taal uitstekend terecht en toch ben je onmiskenbaar in het buitenland. Deze bourgondische stad bij uitstek krijgt dan ook steeds meer (Nederlandse) bezoekers te verwerken. Hier wordt doeltreffend op ingespeeld door het gemeente bestuur en de horeca. Het oude centrum van Antwerpen is een aaneenschakeling van terrassen, (bruine) kroegen, eetgelegenheden, musea en winkels. Met name op de Grote Markt, Groenplaats en Eiermarkt is het goed toeven.

De pleinen in het centrum en de belangrijkste en chique winkelstraat Meir, zijn autovrij. De stad beschikt over voldoende parkeergarages. Het alternatief, met de trein is aan te raden, je hoeft dan niet in de talrijke files op de Anwerpense ring te staan en bespaart parkeerkosten. U komt aan op het prachtige Antwerpen-Centraal, het uit verschillende stijlen opgebouwde en onlangs gerestaureerde treinstation.

De meeste mensen laten het niet bij één bezoek en komen vaker terug om deze plezante stad beter te leren kennen...en terecht!

Bezienswaardigheden en tips:


*
Grote Markt Voor de meeste bezoekers toch wel het hoogtepunt van de stad. Met het stadhuis uit
de 16e eeuw, de  mooie gevels van de gildehuizen
en de grote concentratie van uitstekende horeca-gelegenheden (tip:café Den Engel) is de Grote Markt van Antwerpen een must voor elke stedentripper!

Historische gevels op de Grote markt van Antwerpen
Historische gevels in het bruisende- en bourgondische centrum van Antwerpen

* Het Eilandje Ten noorden van het stadscentrum ligt het zogenaamde Eilandje. Dit terrein van de voormalige oude haven is als uitgaansbuurt sterk in opkomst. Er vestigen zich steeds meer trendy cafés en restaurants. De Antwerpense jeugd bezoekt ze dan ook gretig. Net als in Amsterdam zijn een aantal voormalige pakhuizen omgebouwd tot dure lofts en appartementen. In mei 2011 is het, prachtige en veel besproken, Museum aan de Stroom (MAS) geopend op het terrein. Het MAS is nu al een publiekstrekker van formaat die "Het Eilandje" nog meer bekendheid geeft.

* Het Zuiderterras Vanaf deze wandelpromenade langs de kaaien heb je uitzicht op de Schelde. De gelijknamige horecagelegenheid is opgebouwd uit metaal en heel veel glas en heeft daardoor een transparant karakter gekregen. Het gebruik van grote spiegels in het interieur geven café-restaurant Zuiderterras een bijzondere en open uitstraling.

*
Boottochten over de Schelde  Voor haven- tochten, candlelightcruises en rondvaarten over de Schelde kun je bij rederij Flandria terecht. Afvaarten vanaf de ponton bij het Steenplein en Havenkaai 14 bij de Londenbrug.

* Winkelen De mooiste winkelstraten zijn toch wel de prachtige 19-eeuwse Keyserlei en Meir.  Winkelstraten met een dergelijke grandeur vindt je niet meer in Nederland (hooguit nog in Maastricht).

*
Markten Antwerpen kent tal van markten maar de bekendste is de Vogelenmarkt (of vogeltjesmarkt).
Op zondagochtend slenteren duizenden toeristen en Antwerpenaren langs de vele kraampjes (zo'n 870!) aan de Oudevaartplaats. Huisdieren, antiek en andere goederen gaan van hand tot hand.
Op het gezellige Sint-Jansvliet is zondags van 09.00 tot 17.00 een kleine antiekmarkt.
 
* Het Eilandje Ten noorden van het stadscentrum ligt het zogenaamde Eilandje. Dit terrein van de voormalige oude haven is als uitgaansbuurt sterk in opkomst. Er vestigen zich steeds meer trendy cafés en restaurants. De Antwerpense jeugd bezoekt ze dan ook gretig. Net als in Amsterdam zijn een aantal voormalige pakhuizen omgebouwd tot dure lofts en appartementen.

* Het Zuid  De Antwerpse wijk "Het Zuid" heeft een aantal overeenkomsten met de Amsterdamse buurt "De Pijp". Er wonen veel kunstenaars, jongeren en studenten en je vindt er veel in trek zijnde cafeetjes en voordelige trendy eetgelegenheden. De wijk heeft als bijnaam "Klein Parijs" en "Klein Parijs aan de Schelde".

*
Linkeroever  Aan de overkant van de Schelde ligt het stadsdeel met de toepasselijke naam, Linkeroever. Omdat er geen bruggen over de Schelde gebouwd zijn, is het stadsdeel voor voetgangers te bereiken via de Sint-Annatunnel uit 1933. En...de echte Antwerpenaar eet zijn mosselen steevast bij een van de restaurants aan het Sint-Annastrand (De plage) op Linkeroever. Bijvoorbeeld bij het befaamde Zeester, een van de oudste en beste restaurants aan deze kant van de Scheldeoever.
 
                           

    


 


      

 
     

 

 
Scheldeoever met op de achtergrond het Nationaal Scheepvaart Museum met de naam, Het Steen

 
*
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal 
Een ander hoogtepunt is een bezoek aan de
O.L. Vrouwekathedraal. Het is de grootste
gotische kerk van Belgie. In deze kathedraal zijn een aantal schilderijen van Rubens en tijdgenoten te bewonderen. De kerk is te vinden aan de Groenplaats 21. Voor bezoekuren zie bovenstaande link naar de website.

* Rubenshuis  In het prachtig bewaard gebleven voormalig verblijf van Peter Paul Rubens is sinds 1946 een museum ter ere van de beroemde Vlaamse kunstschilder gevestigd. In het Rubenshuis zijn naast eigen werk van de Antwerpense meester ook regelmatig tentoonstellingen van andere kunstenaars te zien. Op de laatste woensdag van elke maand is de toegang tot het Rubenshuis gratis!

* Zoo Antwerpen De dierentuin van Antwerpen bestaat al meer dan 150 jaar en is daarmee één van de oudste en tevens belangrijkste dierentuinen ter wereld. De Zoo is al die tijd al gevestigd in een prachtige Engelse tuin op loopafstand van het Centraal Station aan het (inmiddels vernieuwde)Koningin Astridplein 26. Openingstijden zijn te vinden op de website: Zoo Antwerpen.
Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is het  een belangrijke bestemming voor dagtripjes.

* Diamantmuseum In een drietal zeer goed beveiligde ruimtes worden een aantal diamanten getoond. Ook is er uitgebreide informatie over het slijpen van diamant voorhanden. Het Diamant-museum van de provincie Antwerpen is te vinden aan het Koningin Astridplein 19-23.

*
Diamantbeurs Vlakbij het Centraal Station, aan de Hoveniersstraat 50, bevindt zich de beurs voor diamanthandel. De wereldberoemde diamantbuurt bestaat uit drie verkeersvrije en intensief bewaakte straten. De Beurs is elke werkdag geopend van 09.15 uur tot 18.15 uur.


                   
Meer informatie:
   
               antwerpen.startpagina.nl
                                 Stad Antwerpen.be

 

           Verkeersbureau Belgie/Toerisme/Vlaanderen | Provincie Antwerpen            Sitemap


          Antwerpen - Toeristische reisinformatie voor een bourgondische stedentrip naar deze Vlaamse Stad.