Reisverhaal              
 
              Antwerpen 

  Home | Hotels | Reizen | Stedentrips | Reisverhaal Toscane | Reisverhaal Venetie | Reisverhaal CinqueTerre | Sitemap
       
  Informatie Antwerpen  Foto's  Kaart Antwerpen   Hotels       Trein
      Museum aan de Stroom
 

      Reisverhaal Antwerpen
  Grote Markt, bollekes, mosselen en cultuur...

Vierentwintig uur Antwerpen maakt duidelijk wat er mis is in Nederland. Nederlanders zijn zuur, zeurig en klagen. Nee, U en ik natuurlijk niet maar daarom schrijf ik dit ook in vertrouwen.

Loop je het station uit de Keyserlei op naar het oude centrum, dan begint het grote genieten al met de ruimte om je heen, de rust (vergelijk dat eens met het Amsterdamse Damrak) en de statige hoge gebouwen. Ja, ik weet het, ook de Keyserlei heeft last van goedkope winkels als de Mediamarkt, Hennes & Maurtitz en C & A. Maar het is niet nodig daar een blik op te werpen, hef het hoofd, bekijk de gevels en wees gelukkig. Ook deze straat heeft last van zwerfvuil en losse stenen, maar ik heb niemand horen klagen. Na enige tijd bent u vlakbij de Groenplaats, de Handschoenenmarkt en de Grote Markt. Verder gaan kan, maar is niet echt nodig. Neem uw eerste koffie op een van de terrassen, luister en kijk. Het kalme zachte Vlaams streelt de oren, de kleding van de dames uw ogen. De nette kapsels, de snorren van oude heren, de dames met schoothondjes in een draagzakje op de buik of gewoon in de armen. Iedereen is opgewekt. Zou ik ook zijn als ik elke zaterdag op een prettig terras rustig een bolleke dronk. Het carillon speelt dwars door het strijkorkestje heen dat voor de ingang van de kathedraal staat opgesteld. Steeds spelen ze het zelfde repertoire van ongeveer zes populaire stukjes klassiek.

We schuiven van pretttig plekje naar aangename stoelen tot we toch echt in ons hotel moeten inchecken. Het is een straat verderop op een pleintje, Sint-Jansvliet, dat genoegelijk voorzien is van horeca en waar jongens altijd bezig zijn te basketballen Het hotel prijst zich aan van 1878 te zijn en dat is te zien. Maar de badkamer is nieuw en schoon en het bed heeft de kuil waardoor je blij bent met je bed thuis. Op het tafeltje ligt een vermaning niet te lang te douchen aangezien dat de rookmelders kan activeren, waardoor de brandweer in het geweer komt. Het personeel is voorkomend en dat vind je ook niet overal.

We lopen nog wat rond en gaan nog even langs bij Museum Plantin-Moretus, een boekdrukkersmuseum met oude persen, prachtige middeleeuwse manuscripten, oude kaarten, antieke kasten, zolders, tuin, doorkijkjes, oude tegels op de vloer, tapijten en wat je nog meer kan verwachten in zo'n oud pand.

     

 

 

 

 

      


      

 

             
Genoeg cultuur. Het feest dat Antwerpen heet wacht. Overal hangen aankondigingen dat het een mooie dag voor mosselen is. Dat verbaast me. Veronderstelt men dat het levensdoel van de mossel is om gekookt, door een sausje gehaald en opgeslurpt te worden met een slok witte wijn?
Naar mijn idee denken de meeste mosselen daar heel anders over en is het een slechte dag voor
ze, want echt overal zie ik mensen mosselen eten. Ondanks dat we allemaal iets weg hebben van koikarpers bij die bezigheid loopt het water ons in de mond bij de gedachte en we veroveren een prima plekje om ons bij de andere koikarpers te voegen en de afvalberg te laten groeien. En het is de moeite waard. De beste Zeeuwse mosselen gaan naar het buitenland en thuis eten wij waar anderen de neus voor op halen. Van de rest van de avond herinner ik mij niet veel meer dan dat alles heerlijk smaakte. Hoeveel wijn had ik ook al weer gedronken?

Het ontbijt in de authentieke eetzaal van het hotel Scheldezicht is passend en prima. We bekijken de antiekmarkt op het pleintje voor het hotel en gaan door de stad lopen die zo vroeg nog niet wakker is. Ten noorden van de Grote Markt, waar naar onze herinnering vroeger veel oude cafeetjes waren is veel nieuw gebouwd. Er is nog steeds een hoerenbuurt waar het zelfs op zondagmorgen om tien uur niet prettig lopen is. Een vergissing dus. Toch ook aardige architectuur gezien en ieder geval een wat uitgebreider beeld van het centrum. Tegen de tijd dat we terug zijn bij de Groenplaats is alles weer open, de koffie geurt en er zitten al heel wat mensen weer aan de bollekes.

De open deur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal lokt ons naar binnen. De kerk is rustig, heeft mooie gebrandschilderde ramen en slechts één kruisbeeld, wat ik een verademing vind. De fresco's worden gerestaureerd en dat belooft veel schoons.
We zetten de tocht voort in een soort toeristen-
trammetje. Voorzien van een dieselmotor doet het ons aardig de dampen aan. Tot onze verrassing zit er een Antwerps jong gezin in waar we een leuk gesprek mee hebben. Als je thuis iets tegen iemand zegt kijkt die ander of je op zijn of haar portemonnee uit bent, maar dat is in Belgie echt heel anders. Als we langs de Oude Leeuwenrui rijden kijken zij vol bewondering naar een visrestaurant dat De Zeespreeuw heet. Ze vertellen dat het een fantastisch restaurant is en dat de naam door de obers uitgelegd wordt met gloedvolle beschrijvingen van de zeespreeuw, die zeldzaam maar bijzonder van kleur is. Zo mooi dat je het haast zou geloven. De naam is verzonnen omdat de naam de Zeemeeuw al in gebruik was bij een ander restaurant. We komen langs de Hortus, het Theaterplein en een hoog gebouw met de bijnaam Boerentoren, de eerste hoge flat van Europa, gebouwd met geld van de Boerenleenbank, tegenwoordig de Rabobank, die blijkbaar ook in Belgie aan de weg timmert.

Na de rondrit genieten we nog eindeloos van het strijkorkestje, de nabijheid van Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de opgewekte mensen en de drankjes, voor we weer terug naar het station lopen. Ons verfrissende weekend zit er weer op. Antwerpen tot ziens, volgende keer gaan we de buurt ten zuiden van de Grote Markt beter verkennen.

                Reisverslag van een weekendje Antwerpen, het bourgondisch hoogtepunt van
                                                                                     Vlaanderen
.

      


         Antwerpen - Toeristische reisinformatie en reisverhaal van deze stad op www.vakantieinfo.com