Vakantieinfo              
 
                  Dublin 

     Home | Hotels | Reizen | Lastminutes | Stedentrips | Barcelona | Florence | Siena | Napels | Venetie | Praag | Antwerpen | Sitemap
                                            
     Kaart Dublin       Foto's          Reisverhaal              Hotels          Vliegtuig
  
 

         Stedentrip Dublin
   Temple Bar,  Ierse muziek & Molly Malone

De Ierse hoofdstad leent zich uitstekend voor een stedentrip. Dé cultuur- en uitgaansstad van Ierland krijgt, naast veel Engelse toeristen, ook steeds meer Nederlanders op bezoek. Op zoek naar traditionele Ierse pubs met livemuziek? Ga dan naar de onlangs stevig gerenoveerde wijk Temple Bar. Naast pubs, nachtclubs en restaurants vind je in het relatief kleine Temple Bar ook kunstgalerijen, hippe winkeltjes en een aantal goede hotels.

De rivier de Liffey loopt dwars door het veelbezongen Dublin en wordt overspannen door een groot aantal  bruggen, waaronder de beroemde Ha'penny bridge. Steek de Ha'penny over richting Bachelors Walk en je bent vlakbij de beroemde winkelstraten Henry Street (voetgangersgebied) en O'Connell Street.

Ten zuiden van Temple Bar is het ook aangenaam shoppen in Grafton Street (autovrij) en de gezellige, gedeeltelijke autovrije, straatjes rondom deze straat.
Na het winkelen kun je heerlijk uitrusten in het Trinity College Park, St. Stephen's Green of een van de vele pubs in de buurt.

Al sinds 2004 is het in Ierland verboden te roken
in pubs, restaurants en andere openbare ruimtes.
Buiten, op de stoep voor de pubs en restaurants is het dan ook vaak een gezellige samenscholing van
rokers. De laatste tijd zie je steeds meer stoelen buitenstaan, waar zelfs hartje winter, mensen zitten te roken, te keuvelen en te eten.

Ierland is een van de snelst groeiende economieën
van Europa en staat momenteel in top drie van de  rijkste (en duurste) landen van Europa. Dit was nog niet zo lang geleden ondenkbaar, Ierland behoorde lange tijd tot de armste landen van Europa en veel bewoners emigreerden naar o.a. Groot-Brittannië. Door de sterk toegenomen welvaart keren veel Ieren terug naar hun vaderland en met name naar het het dynamische Dublin, waar veel werk te vinden is in het toerisme en de informatietechnologie. Vooral in de horeca is een gebrek aan werknemers. In veel pubs en restaurants werken Poolse en Chinese werknemers in de bediening en de keuken. De Poolse gemeenschap van Dublin is een van de grootste buiten Polen.

In de relatief kleine hoofdstad (ca. 506.000 inw.) is het vooral in het centrum vaak overvol met bussen, auto's, studenten, forensen, shoppers en toeristen.
Genoeg van de drukte? Neem dan de Dart (forensentrein) naar het vissersplaatsje Howth en je zit in de voor Ierland zo kenmerkende rust.

Als is Dublin niet zo groot, om de
interessante,
historische en alledaagse ins en outs van de stad te leren kennen moet je toch echt vaker dan een keer de stad bezoeken!


   Bezienswaardigheden en tips:


*
Trinity College
Op de groene binnenplaats van de oudste universiteit van Ierland kun je even uitrusten van het drukke Dublin. Beroemdheden als Oscar Wilde, Jonathan Swift, Samuel Beckett zaten ooit in de collegebanken. Op de campus bevinden zich ook een restaurant en hotelaccommodatie.

* Old Library In de oude bibliotheek van Trinity College bevindt zich het beroemde manuscript, Book of Kells, een van de belangrijkste en mooiste kunstschatten van Ierland.

* Bank of Ireland  Het voormalige onderkomen van  het Ierse parlement. In 1803 werd het grootste deel van het gebouw veranderd in de Bank of Ireland.

*
Dublin Sightseeing Tours  * 
Irish City Tours Verschillende busmaatschappijen bieden sightseeing tours aan in Dublin. De meestal rode dubbeldeks bussen zijn herkenbaar aan de open boven- verdieping. Door het zogenaamde 'hop on-hop off' systeem kun je uit- en opstappen waar je wilt.

* Temple Bar  De wijk werd in 1991 gered van de sloop. Het oude stratenpatroon, de straatklinkers en een flink aantal historische gevels bleven behouden. Tegenwoordig vormt het autoluwe Temple Bar het culturele hart én uitgaanscentrum van de stad. In de talrijke pubs en muziekcafés is het 's avonds zoeken naar een vrije plek. Een pint kost in Temple Bar al gauw 6 euro, pubfood eet je vanaf 8 euro.

* O'Connell Street De voornaamste straat van Dublin en tevens een van de breedste straten van
Europa. In het midden van O'Connell Street staat sinds 2002 het 120 m. hoge monument: The Spire.

* Winkelen  In St. Stephens Green Center, Grafton Street, Henry Street en O'Connell Street vind je de beste, oudste, mooiste, grootste en leukste winkels van Ierland. Net als met de pubs, zul je een keuze moeten maken want tijdens je stedentrip kun je nooit alles in een keer bekijken.

* Guiness Brewery Een bezoek aan het Storehouse
van de Guiness brouwerij is, voor de liefhebber, een uitgelezen mogelijkheid om een verse pint van het bruine vocht te proeven. Vanuit de brouwerij heb je een prachtig uitzicht over Dublin.

*
Oliver St. John Gogarty Een van de leukste en beste pubs van Dublin ligt in het hart van Temple Bar. Elke avond traditionele Ierse live muziek en als je wilt kun je er ook eten en overnachten. De pub lijkt op toeristen gericht, maar de vrolijke sfeer en de goede muziek trekt ook veel Dubliners. One of the places to be in Dublin!
 
* Bewley's Oriental Cafe  Breakfast bij Bewley's is een begrip in Dublin! Het in 2005 heropende koffie- huis is sinds 1927 gevestigd in Grafton Street.

* Christ Church Cathedral  Dublin's oudste gebouw stamt uit 1030. De kathedraal herbergt o.a  een unieke serie manuscripten, een prachtige zilvercollectie en een bijzondere crypte

*
St. Patrick's Cathedral  Ierlands grootste kathedraal herbergt onder meer het graf van Jonathan Swift.

 
                           Meer informatie:
   
                   dublin.startpagina.nl
                                           Visit Dublin

    


  
    
                          
                               
                                   


 
Pub gevels in Dublin
         Een van de vele Pubs in Dublin
Liffey River, Ha'penny Bridge - Dublin 
    Ha'penny Bridge over the Liffey rivier


*
Ha'penny Bridge 
De befaamde Ha'penny is de oudste voetgangers- brug over de Liffey en verbind Temple Bar met de noordkant van de stad. De brug is vernoemd naar de tol die je ooit moest betalen om de brug te passeren. Je zult de brug zeker tegenkomen
tijdens je wandeltochten, want zo groot is het interessante gedeelte van Dublin niet.

* Liffey River Cruises Sightseeing cruise over de Liffey rivier. Afvaarten vanaf The Boardwalk, Bachelors Walk, vlakbij Ha'penny Bridge.

* Dublin Docklands   Net als Londen, Amsterdam en Antwerpen is ook Dublin bezig zijn oude haven- gebied op te waarderen tot een gewilde en trendy woon- en uitgaansbuurt. Momenteel zijn er ver-gevorderde plannen voor het bouwen van de zogenaamde U2 Tower (120 meter hoog) aan de monding van de Liffey. Aan het begin van de Docklands staat het Custom House, een van de oudste gebouwen van Dublin. Interessant zijn ook de Sean O' Casey Bridge en The O2 Dublin.

* Hugh Lane Gallery Een van de interessantste musea van Dublin. De collectie bevat een aantal impressionistische schilderijen van o.a. Monet, Degas en Renoir. De complete inrichting van het voormalige atelier van de Ierse kunstschilder Francis Bacon is hier ondergebracht in een gereconstrueerde ruimte.De Francis Bacon Studio is een permanente tentoonstelling binnen Hugh Lane Gallery. Te vinden aan: Parnell Square North.

* James Joyce Center Vlakbij O'Connel Street ligt het James Joyce Center aan North Great Georges Street 35. In het gerestaureerde Georgian huis bevinden zich onder meer een bibliotheek met werken over Joyce, documentaires en interactieve
tentoonstellingen over de beroemde schrijver.

*
Dublin Writers Museum In een prachtig 18e eeuws gebouw bevindt zich een overzicht van de belangrijkste Ierse schrijvers van de afgelopen driehonderd jaar. Portretten, brieven en andere persoonlijke voorwerpen van o.a. Swift, Shaw, Joyce, Beckett en Yeats. Aan: Parnell Square 18.

*
Molly Malone Het standbeeld van de beroemde visverkoopster, bekend van het lied Cockles and Mussels, staat aan het begin van Grafton Street (hoek Suffolk Street).

*
Rock n' Stroll Tour Met deze wandeltour bezoek je een aantal plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Ierse rockmuziek. Je komt langs opnamestudio's en neemt een kijkje in pubs, cafés en andere plekken die belangrijk waren voor de muzikale ontwikkeling van beroemde Ierse artiesten als: Van Morrison, U2,
Bob Geldof, Sinhead O'Connor, The Corrs en The Dubliners

*
Howth  Op zo'n 15 kilometer van het stad-centrum van Dublin ligt het karakteristieke plaatsje Howth. Oorspronkelijk een klein visserdorp, tegenwoordig een landelijk voorstadje van Dublin.
In de kleine haven vind je een paar heerlijke visrestaurants annex viswinkels. Te bereiken
met de Darttrein.

 

                                      Meer info over toerisme, reizen en hotels in Dublin? Kijk hieronder:

                          Verkeersbureau Ierland | Dublin.ie official portal | The Dublin Pass
                                Irish Rail | Dublin Airport


            Sitemap