Vakantieinfo.com
                             Kreta

Griekenland|Kreta|Bezienswaardigheden Kreta|Chania|Bezienswaardigheden Chania|
Kaart Kreta|Minoische Paleizen op Kreta|Bezienswaardigheden Zuidkust|
1n0o
                                 
                               
Het weer op Kreta
 
Kreta heeft een gematigd mediterraan klimaat. Het is het zuidelijkste eiland van Griekenland en, met Cyprus, het zonnigste eiland van de Middellandse Zee met gemiddeld 300 dagen zon per jaar. De zomers zijn warm en droog,  tot ver in oktober is het vaak nog aangenaam weer. De winters zijn over het algemeen mild, met sneeuw (soms meer dan drie meter) op de bergtoppen en regenachtig, maar de zon schijnt ook vaak. De combinatie van regen en relatieve warmte maken het een van de groenste eilanden in het Middellandse-Zeegebied, met name in het voorjaar. 

Er is wel verschil tussen de weersomstandigheden in de toeristische kustgebieden en de bergachtige gebieden in het ruigere binnenland, alsmede tussen het noorden en zuiden van het eiland. De bergen van Kreta vormen een belemmering voor de heersende noordelijke wind. Het resultaat is dat het soms grijs en nat kan zijn in Noord-Kreta, terwijl de zon schijnt aan de zuidkust. Het oostelijke gedeelte  van Kreta (district Sitia) is droger en warmer dan het westelijk deel (district Chania).  Chania is dan ook een stuk groener dan Sitia.

Januari en februari  -  Koud en regenbuien, maar vaakt breekt ook de zon door. Temperatuur varieert overdag tussen 10 tot 18  graden C. Hoewel het in deze periode behoorlijk fris kan zijn op Kreta, wordt het nooit zo koud als in West- en Noord-Europa.

Maart en april  -  In het vroege voorjaar is het weer nog instabiel. Het is  vaak regenachtig en winderig, maar de zon schijnt ook al regelmatig. De nachten zijn nog koud en ook het zeewater is nog te koud om aangenaam te kunnen zwemmen. Temperatuur ligt tussen de 14 en 22  graden C.

Mei en juni   -  In de lente, vaak  zonnig weer met nog enkele korte regenbuien. In juni al een zeer grote kans op warm weer met veel zon.  De zee begint op temperatuur te komen en er zijn veel bloemen. Mei en begin juni zijn ideaal voor reizigers die een wandelvakantie geboekt hebben.  De gemiddelde temperaturen liggen overdag tussen de  20 C (mei) tot  zo'n 25 graden  in juni.

Juli en augustus  -  Volop zomer! Het is warm tot zeer warm (met name de zuidkust van Kreta)met nauwelijks tot geen regen. Heerlijk zwemweer de zee is zeer aangenaam van temperatuur. De nachten zijn vaak warm en klam. Gemiddeld bedraagt de temperatuur in het hoogseizoen circa 28  graden maar vooral in het zuiden van Kreta kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot boven 30 C.

September en oktober   -   Dezelfde temperaturen als in het voorjaar. Vaak boven de 20 graden Celsius met af en toe een regenbui en wat meer wolken.  De zee is nog aangenaam van temperatuur en het toerisme loopt terug.  Ook een geschikte periode voor wandelvakanties.

November en december   -  Onstabiel en soms herfstachtig weer. Maar er komen (vooral begin november) ook nog zonnige en warme dagen voor waarin de temperaturen zelfs kunnen oplopen tot 25 graden C. Maar dat zijn uitschieters, gemiddeld bedraagt de temperatuur tijdens deze maanden 18  graden C, met een grotere kans op regenachtig en winderig weer. Tijdens het najaar en de wintermaanden ligt het toerisme voor een groot deel stil.   

              Het weer in Chania Griekenland
 
                 Het weer in Malia Griekenland
 
             Het weer in Iraklion Griekenland
 


 

 

 

 

 

 

 

                           Vakantieinformatie over toerisme -  reizen -  weer  en vakantie op Kreta