Vakantieinfo              
 
                Glasgow 

     Home | Hotels | Reizen | Lastminutes | Stedentrips | Barcelona | Florence | Siena | Napels | Venetie | Praag | Antwerpen | Sitemap
                                            
     Kaart Glasgow       Foto's         Reisverhaal            Hotels          Vliegtuig
  
 

         Stedentrip Glasgow
      pubs, musea, shoppen en Mackintosh

Glasgow is de grootste stad in Schotland en trekt jaarlijks meer dan drie miljoen toeristen. Een van de meest bezochte toeristische trekpleisters is  Kelvingrove Art Gallery en Museum, wat tevens een van de populairste museums is in Groot Brittanie. De stad bezit ongeveer 1000 restaurants, pubs en bars en is, op Londen na, de tweede Britse culinaire hoofdstad. Glasgow werd onlangs verkozen tot de beste regionale stad wat betreft de keuze en de kwaliteit van de restaurants en heeft als predikaat de hipste stad van de UK.

Glasgow is ook de stad van Charles Rennie Mackintosh, ontwerper, architect en een van de meest creatieve kunstenaars aan het begin van de 20e eeuw. Hij werd geboren in Glasgow en in de stad zijn nog volop gebouwen te vinden die door hem zijn ontworpen, zoals de Glasgow School of Art uit 1896. Tegenwoordig is de school nog steeds een kunstacademie en kan alleen bezocht worden via, een  bij de school te regelen, rondleiding.
Mackintosh is ook de architect van The Lighthouse. In dit voormalige kantoor van de Glasgow Herald is nu het Schotse Centrum voor Architectuur en Design gevestigd. Vanuit de wereld beroemde Mackintosh Tower, die vaak gebruikt wordt in de Schotse detectiveserie Taggart, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Glasgow is een geweldige stad om te winkelen. De stad is de op een na grootste winkelstad in het Verenigd Koninkrijk na de hoofdstad Londen. Hier vind je de belangrijkste modewinkels, zoals Versace, Ralph Lauren, Armani en Monsoon. De belangrijkste winkelstraten zijn Buchanan Street en Argyle Street.

           Musea in Glasgow

Glasgow bezit meer dan twintig prachtige musea en
galeries, waarvan een aantal gratis toegangelijk zijn:

* Het Kelvingrove Art Gallery and Museum  is
Glasgow's belangrijkste museum en bezit een van
Europa's grootste kunstcollecties. Het museum trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers en de toegang is gratis.


*
The Lighthouse  In ''de vuurtoren'' is tegenwoordig Scotland’s Centre for Architecture, Design and The City gevestigd. Dit voormalige Glasgow Herald gebouw was Charles Rennie Mackintosh's eerste publieke opdracht. In het gebouw bevindt zich dan ook het Mackintosh Centre en de Mackintosh Tower met zijn schitterende uitzicht over de stad.

*
Het Scottish Football Museum  geeft de geschiedenis weer van het Schotse voetbal en het sociale effect ervan op de Schotse samenleving. Ook worden er veel voetbalgedenkwaardigheden tentoongesteld.

*
The Museum of Transport
bezit een attractief  weergegeven verzameling trolleybussen, trams, locomotieven, auto's, brandweerwagens en ouderwetse pedaalfietsen.

*
The People's Palace  dit museum geeft een overzicht van de sociale geschiedenis van Glasgow  vanaf 1750 tot heden. U vindt er o.a. schilderijen, prenten en foto's naast een schat aan historische objecten. Naast het paleis bevinden zich de Winter Gardens, een elegante Victoriaanse serre met bijbehorend cafe, waar u kunt ontspannen tussen de tropische planten.

*
The Tenement House  een perfect voorbeeld van een arbeiderswoning in het Glasgow van de 19e eeuw, compleet met bedstede en gaslampen. Tegenwoordig eigendom van de National Trust for Scotland.
                         

    


  
                               

 
Straatbeeld Glasgow
                       Straatbeeld Glasgow
Uitzicht op Glasgow 
  Uitzicht op Glasgow vanaf de Mackintosh Tower

         


  Bezienswaardigheden en tips:


*
Willow Tea Rooms is een reconstructie van een aantal verschillende tearooms ontworpen door Rennie Mackintosh voor Kate Cranston. De orginele kamers werden geopend in oktober 1903. Ze werden enorm populair en zijn de bekendste van de vele tearooms die Glasgow kende aan het eind van de 19e eeuw.
 
*
Glasgow School of Art
,  een van Mackintosh's
belangrijkste creaties, is nog steeds in gebruik als kunstacademie.

* George Square, het centrale plein van de stad. Dit Victoriaanse plein wordt gedomineerd door het monumentale stadhuis.

*
Byres Road  ligt in het hart van Glasgow's trendy West End. Je vindt er veel restaurants, pubs, koffie bars en leuke winkeltjes.

* Buchanan Street  Glasgow's beste en duurste winkelstraat is ingericht als voetgangerszone.

* Argyll Arcade, een van Schotland's oudste overdekte winkelcentra, gebouwd in 1827,
met een uniek glazen dak.


                   
Meer informatie:
   
                   glasgow.startpagina.nl
                                           Visit Scotland

                                      Meer informatie over toerisme, reizen en hotels in Glasgow? Kijk hieronder:

                          Verkeersbureau Schotland | Glasgow City Council | SeeGlasgow.com
                            Scotland's Railway | Glasgow Airport | Glasgow Prestwick Airport


            Sitemap