Berlijn            


     Home | Hotels | Reizen | Lastminutes | Stedentrips | Barcelona | Florence | Siena | Napels | Venetie | Praag | Antwerpen | Sitemap
                                            
     Kaart Berlijn   Foto's      Reisverhaal     Berlijn reisgids        Musea
  
 

 Bezienswaardigheden Berlijn 
 
 o.a. Brandenburger Tor, Rijksdaggebouw,
     Potsdamer Platz en de Berlijnse Muur!  

De belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn vormen een bonte mix van historische en moderne gebouwen, musea, monumenten, hofjes, een stukje muur en een oude stadswijk.

Vanwege de bomdardementen tijdens de 2e wereldoorlog zijn de meeste gebouwen van vrij recente oorsprong. Een aantal historische gebouwen en kerken zijn na de oorlog bijna vanaf de grond weder opgebouwd. Van de roemruchte DDR periode tussen 1949 en 1990 zijn maar een klein aantal zichtbare herinneringen overgebleven.*
Brandenburger Tor 
Dit beroemde bouwwerk, en voormalige stadspoort, is het symbool bij uitstek voor de val van de muur en de Duitse hereniging.
December 1989 was de historische grensovergang
bij de Branderburger Tor het middelpunt van uitbundige festiviteiten.


*
Rijksdag (Reichstag)  De huidige zetel van het Duitse parlement. De glazen koepel van het gebouw is één van de toeristische toppers van Berlijn. Tegen betaling is deze prachtige, en fotogenieke, koepel te bezichtigen. Vanaf het dakterras en de koepel heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

*
Televisietoren op Alexanderplatz  De 368 meter hoge Fernsehturm domineert sinds 1969 de skyline van de stad, en is nog steeds het hoogste gebouw van Berlijn. Op een hoogte van 207 meter bevindt zich een ronddraaiend cafe van waaruit u een schitterend uitzicht heeft over de omgeving.
 

Brandenburger Poort
    Brandenburger Tor,  symbool van de Duitse hereniging

* Berlin City Tour * Sightseeing-Stadtrundfahrt Verschillende busmaatschappijen bieden sightseeing tours aan door Oost- en West-Berlijn.

*
Hackesche Höfe  Het grootste aaneengesloten woon- en bedrijfscomplex van Duitsland. Tijdens de restauratie na de Duitse hereniging kwamen er acht  prachtige jugendstil hofjes tevoorschijn. Je vindt er tegenwoordig trendy restaurants, hippe winkeltjes, ateliers, filmhuizen en appartementen.

*
Holocaust Monument Het monument is een gedenkplaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens WO2. Het bijzonder indrukwekkende gedenkteken bestaat uit 2711, in hoogte variërende, betonblokken. Onder het monument bevindt zich een informatiecentrum.

*
Potsdamer Platz 
In de jaren twintig van de vorige was de Potsdamer Platz het drukste verkeersplein van Europa en tot de val van de muur was het vanaf 1961 in tweeën verdeeld door de muur. Na jarenlang een van de grootste bouwputten ter wereld te zijn geweest is het plein nu zo goed als af. Potsdammer Platz is helemaal volgebouwd met hotels, bedrijfspanden een filmmuseum en architectonische hoogstandjes als het glazen Sony Center met een prachtig tentdak.

*
Museumsinsel  Op dit museumeiland in de Spree liggen de vijf belangrijkste musea van Berlijn. Het grootste en bekendste museum is het Pergamon-museum. Dit architectuurmuseum geeft o.a. onderdak aan het beroemde Pergamon Altaar.
 
                          
    


  
    
                          
                                                               
 
 
Rijksdaggebouw Berlijn
   De glazen koepel van het Rijksdaggebouw is tegen
                betaling toegangkelijk voor bezoekers

* Nikolaiviertel   De gerestaureerde Nikolaiwijk vormt het oudste gedeelte van Berlijn. De smalle straatjes van het viertel contrasteren met de omgeving. De in 1987 weer opgebouwde (alleen de muren waren blijven staan) Nikolaikirche is het oudste bouwwerk van Berlijn.

* Gedächtniskirche De ruïne van de, tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerde, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is tegenwoordig een gedenkplaats. In 1961 bouwde architect Egon Eiermannen er een nieuwe kerk, een kapel en een zeshoekige toren naast. De nieuwe kerk heeft ongeveer 20.000 gebrandschilderde kleine "ramen" van glasscherven in allerlei blauwtinten, wat een bijzonder effect geeft.

* 
Slot Charlottenburg Een van de belangrijkste historische gebouwen en het grootste paleis van de stad. Het Slot is publiekelijk toegankelijk en er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden.
Het slotpark, met onder meer een Engelse tuin en  theehuis Belvedere, is ook een bezoek waard.

*
Checkpoint Charlie  Op de beruchte voormalige grensovergang (van 1961 tot 1990) tussen Oost-
en West-Berlijn staat nu een kopie van de controlepost. Het originele wachthuis werd in 1990 afgebroken.

*
De Berlijnse Muur  De overblijfselen van de  Berlijnse Muur zijn nu uitgegroeid tot de grootste openlucht kunstgalerie van de wereld. Het langste deel van de muur, dat bewaard is gebleven, strekt zich uit van Ostbahnhof station naar het Oberbaumbrücke, en is gewijd aan graffiti kunstenaars uit de hele wereld. 118 kunstenaars uit 21 landen hebben uitgeoefend hun vaardigheden op het 1.316 meter lange deel van de muur, en deze collectie is uitgegroeid tot een toeristische attractie. De galerie is tevens een internationaal monument voor de vrijheid.