Berlijn                 

     Home | Hotels | Reizen | Lastminutes | Stedentrips | Barcelona | Florence | Siena | Napels | Venetie | Praag | Antwerpen | Sitemap
                                            
         Kaart Berlijn   Foto's    Reisverhaal       Bezienswaardigheden     Reisgids
  
 

           Musea in Berlijn
   met o.a. het prachtige Museuminsel en
              de Hamburger Bahnhof!
    

Berlijn is een waar eldorado voor liefhebbers van hedendaagse kunst en een van de belangrijkste culturele steden van Europa. Zo'n 170 Berlijnse musea openen graag de deuren voor de kunst-minnende bezoeker.

De reconstructie van het voormalige stations-gebouw Hamburger Bahnhof heeft geresulteerd
in een prachtige monumentale tempel voor heden-daagse kunst getooid met de naam "Museum für Gegenwart".

De stad heeft een grote aantrekkingskracht op (beginnende) kunstenaars uit alle windstreken
en dat is terug te vinden in het kunstaanbod.
Momenteel speelt het galerie gebeuren zich met name af in het trendy Prenzlauer Berg en Berlijn Mitte.

Berlijn huisvest een aantal vooraanstaande, internationaal bekende musea, waarvan de belangrijkste te vinden zijn op het Museuminsel
in de rivier de Spree. Het grootste en bekendste museum van Berlijn, het Pergamonmuseum, bevindt zich midden op dit eiland. Verder staan op het Museuminsel:
het Bode-Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie en het Altes Museum.
 

Beelden langs het Museumeiland
Beelden langs de oever van de Spree met op de achter-grond het Berlijnse Museumeiland


De Alte Nationalgalerie werd, na een grondige renovatie, opnieuw geopend in 2001. Het museum  bezit een van de grootste collecties 19e eeuwse beeldhouwkunst en schilderijen in Duitsland. Naast schilderijen van de Duitse romanticus Casper David Friedrich hangen er ook werken van Franse impressionisten als Edouard Manet en Claude Monet.

Het Altes Museum werd oorspronkelijk gebouwd om de kunstcollectie van de Pruisische koninklijke familie weer te geven. Het onlangs gerestaureerde gebouw heeft veel weg van een Corinthische tempel en het origineel werd gebouwd door de beroemde architect, Karl Friedrich Schinkel.

Het Pergamon Museum is een van de oudste architectuurmusea ter wereld en geeft o.a. onderdak aan het beroemde en prachtige Pergamon Altaar. Indrukwekkend zijn ook de Babylonische Processie-straat en de Marktpoort van Milet.

Het Neues Museum, tussen 1843 und 1855 gebouwd door Stüler is vanaf 1997 gerenoveerd.
In 2009 heropende het Neues Museum zijn deuren voor kunstminnend publiek. Met meesterwerken uit het voormalige Egyptische Museum, waaronder de beroemde buste van Nefertiti
 
Het Bode-Museum  liep tijdens WO 2 aanzienlijke schade op. In 2006 werd het museum, na een grondige restauratie, heropend. In het museum zijn veel beeldhouwwerken, schilderijen en een unieke muntenverzameling te bezichtigen.

Meer informatie over de talrijke Berlijnse musea is te vinden op de website: Berlin.de
                            
    

  
    
                          
                               
                                 


 
  PergamonMuseum
 Het beroemde Pergamonmuseum op het Museuminsel
 
De Hamburger Bahnhof is het belangrijkste museum voor hedendaagse kunst in Berlijn. Er is o.a werk te bezichtigen van Sigmar Polke, Andy Warhol, Joseph Beuys en Anselm Kiefer.

De Gemäldegalerie bezit een van de grootste Europese schilderkunst, uit de 13e tot de 18e eeuw, collecties ter wereld. O.a. schilderijen
van Cranach, Correggio, Titiaan en Caravaggio. 

Het
Mauermuseum wordt ook wel genoemd "Haus am Checkpoint Charlie" en geeft informatie over de roemruchte geschiedenis van de Berlijnse Muur. Met onder meer een tentoon-stelling over de sloop van de Muur.

Een van meest bezochte museums in Berlijn is het
DDR-Museum
, dat gewijd is aan het leven in de voormalige Deutsche Demokratische Republik. Met o.a. Trabantjes, etenswaren uit de DDR en info over de werkwijze van de Stasi.

Het Joods Museum Berlijn heeft onder meer een permanente tentoonstelling over de eeuwenoude Duits-Joodse geschiedenis. Het  Jüdisches Museum heeft een bijzondere vorm, naar een ontwerp van architect Daniel Libeskind en staat midden in de woonwijk Kreuzberg.

     Drie-daagse Museumkaart Berlijn

Met de zogeheten "SchauLust MuseenBerlin" kaart kunt u voor 19,- euro (met korting € 9,50) 3 dagen circa 70 Berlijnse musea bezoeken.
De kaart geeft onder meer toegang tot de staatsmusea van Berlijn zoals het Pergamon-museum en de Gemälde-galerie, alsmede de musea van de Stiftung Stadtmuseum Berlin, het Brücke-Museum en nog een groot aantal andere interessante Berlijnse musea.

De museumpas is verkrijgbaar in de Berlin Infostores, de musea en in de onlineshop van het Berlijnse Toeristen Informatie Centrum.