Berlijn

     Home | Hotels | Reizen | Lastminutes | Stedentrips | Barcelona | Florence | Siena | Napels | Venetie | Praag | Antwerpen | Sitemap
                                            
   Kaart Berlijn   Foto's   Reisgids Berlijn    Bezienswaardigheden   Musea
  

          Reisverhaal Berlijn
    Stedentrip naar Berlijn, een week voor
    Kerstmis.


'Het ligt vlak bij de toendra's' zei mijn reisgenoot gekscherend. Ik moest wat warms aantrekken. En gelijk had hij. Van boven was ik warm genoeg, maar vingers en tenen deden pijn van de kou na vijf minuten. Maar goed, we hadden geluk, we gingen met een uur vertraging regelrecht van treinstation Schiphol naar onze bestemming zonder overstappen en dat konden veel reizigers ons eind december 2009 niet nadoen. De reis per trein is comfortabel en na aankomst op Berlin Hauptbahnhof, staan buiten het station taxi's met prettige chauffeurs op ons te wachten, daar kan Amsterdam een voorbeeld aan nemen.

De taxi brengt ons naar hotel Park Inn aan Alexanderplatz. Het is enorm groot. Negenendertig verdiepingen kijken uit op Alexanderplatz en zijn comfortabel overdekt verbonden met een Stube en een prachtig warenhuis. Voor het hotel, behalve een taxistandplaats, makkelijk voor de terugweg, een buitengewoon gezellige Weihnachtsmarkt. Allemaal kleine huisjes, sfeervol verlicht, leuke kerstartikelen voor weinig geld en een mooi schaatsbaantje met echt ijs. Met dertien graden onder nul vonden wij de voorzieningen zeer prettig. Je komt er niet voor naar Berlijn, maar het is een aangename bijkomstigheid. We hebben zowel in de Stube als in het warenhuis gegeten voor redelijke prijzen.

Verder uiteraard een rit gemaakt met de Hop-on Hop- off city tour bussen. Dan zie je een kant van Oost-Berlijn die zich in de winkelstraten verstopt. Wat winkels betreft is Berlijn opnieuw bezet, namelijk door Amerika, maar in die bussen heerst nog een zekere grimmigheid in de vorm van de ijzige kou, die zich niet laat opheffen door kleumende passagiers. Maar ook de chauffeurs en controleurs blinken niet uit door warme gastvrijheid. De rit ging behalve langs strenge gebouwen als de Brandenburger Tor door een stuk West-Berlijn, dat gekenmerkt wordt door eindeloze straten met een nogal trieste uitstraling, langs een stuk van de Muur, Checkpoint Charlie, Kurfurstendam en Unter der Linden. We wrongen ons over de volgebouwde Potsdammerplatz en stapten uiteindelijk totaal verkleumd uit bij de Gedachtniskirche. Ook daar weer een kerstmarkt. Maar de nieuw gebouwde kerk is een sobere schoonheid door de duizenden blauwe glas in lood raampjes, die bij elkaar iets zijn waar je lang naar kan kijken terwijl je warm wordt.

Verder hebben we die dag de Reichstag bezocht. De nieuwe, vooral glazen koepel is een absolute beziens-waardigheid. In het restaurant was mijn vriend bijna de 2e Nederlander (Marinus van der Lubbe was de eerste) die de Rijksdag in brand zou steken, deze keer per ongeluk, met een theelichtje. Langzaam
naar boven lopend over het cirkelvormige pad heb je uitzicht op Berlijn en zie je hoe enorm uitgestrekt de stad is. In het midden van de koepel een spiegel-kegel, zal ik het maar noemen, waarin je je zelf en de omgeving vele malen weerspiegelt ziet. We waren nogal perplex door het bijzondere van het geheel.

 
     Koepel Rijksdag Berlijn

  


                   

           


De volgende dag bezochten we op het Museuminsel het Pergamonmuseum. Pergamon is een plaatsje in Turkije, waar in de negentiende eeuw opgravingen een Griekse stad te voorschijn haalden. Een heel stuk van een tempel met zuilen en trappen en al is mee-genomen en staat in het museum. Men noemt het Pergamonaltaar. Verbijsterend hoe dat allemaal versleept en weer opgebouwd is. Ook mozaiekvloeren die weer keurig steentje voor steentje neergelegd zijn. Verder heeft het museum adembenemend mooie zalen met muren uit plaatsen in het midden oosten, de Poort van Babylon, beelden, vazen, sieraden. Het laat veel zien uit de tijd van het oude testament. Wij vonden het erg indrukwekkend. Boven is nog een islamitische kunst afdeling, maar daar zijn we niet aan toe gekomen.

De middag bracht ik heel gewoon door in het warenhuis. En mijn reisgenoot ging met tram, metro en lopend door de kou om hier en daar foto's te maken.

De dag daarop opnieuw naar Museuminsel, ditmaal voor de Alte Nationalgalerie. Een schitterend, hoewel weer imposant gebouw, in de negentiende eeuw gebouwd als museum. Een rechthoek met daaraan een rond gedeelte, waardoor daar charmante kleine, taartpuntachtige ruimtes ontstaan zijn.
Het museum herbergt een aantal achttiende eeuwse schilderijen, waarvan sommige me aanspraken en andere totaal niet. Belangrijk zijn de schilderijen van Caspar Friedrich. Verder is er een prachtige zaal met impressionisten, die voor ons het hele museum de moeite waard maakten. Schilderijen van o.a. Monet, Manet en Renoir die ik nog nooit gezien had.

    Alte Nationalgalerie Berlijn

Daarna zijn we naar de Hackese Hofe gelopen. Een gezellig buurtje met mooie winkeltjes en gezellige restaurantjes, waar ook weer Amerika sterk vertegenwoordigd was en we koffie met toebehoren dronken bij een Starbucksvestiging. Maar een feit is dat het daar tenminste warm is. Iets wat je van de Duitse Stube en allerlei andere plekken niet kan zeggen. Onze hotelkamer was maar net aan, hoe prachtig hij ook verder was, in de Stube woei het ijskoud uit de airconditioning. Het overgebleven stukje middag heb ik gewoon lekker zitten lezen.

Berlijn is zeker geen makkelijke stad, maar je moet er de krenten uit de pap pikken en dat is ons ondanks de kou goed gelukt.

De volgende dag gleden we van Hauptbahnhof Berlijn in zes en een half uur naar Schiphol langs de prachtige besneeuwde uitzichten terwijl de conducteur bij elk station zijn sombere berichten aan de reizigers mee deelde. Geen minuut te laat kwamen we aan in een land waarin mensen bedden kregen daar waar ze gestrand waren.